O kávě
Rostlina kávovníku se v přírodě vyskytuje v podobě stromů nebo keřů a nejlepší podmínky pro pěstování jsou oblasti s tropickým klimatem, mezi obratníky raka a kozoroha. Pro kvalitu kávovníku jsou zásadní nadmořská výška, teplota vzduchu, dostatečné množství vody a také zastínění, které mu poskytuje ochranu. Na světě se vyskytuje přibližně stovka druhů kávovníků. Ty nejznámější jsou kávovník arabský (arabica) a kávovník statný (robusta).
KÁVA ARABICA:
Arabica je nejrozšířenějším druhem kávy a její původ je v severovýchodní Africe. Chuť kávy arabica je oproti robustě komplexnější a rozmanitější, má nižší procento kofeinu, ale obsahuje více tuků, olejů a vitamínů. Aroma je ovocnější. Pěstuje se ve vyšších nadmořských výškách.
KÁVA ROBUSTA:
Chuť robusty je spíše hořká a dřevitá, oproti arabice obsahuje mnohem méňe cukru. S obsahem kofeinu ale vyhrává až trojnásobně. Její aroma je více do čokolády a oříšků. Je méně náročná na pěstování.