Robusta Indie Monsooned AA

od 316 Kč od 282,14 Kč bez DPH

Zvolte variantu

Země původu: Indie
Region: Chikmagalur, Karnataka
Nadmořská výška: 500 - 1.000 m n.m.
Zpracování: Suché + monzunování
Odrůda: Robusta canephora
Producent: 
Karadykan Estate

Nově Vám přinášíme indickou robustu, která prošla procesem "monzunování" a díky tomu je (na robustu) velmi jemné chuti. Potlačena je zde acidita i hořkost a káva je krásně vyvážená.

Detailní informace

Váha: 1 Kg
Momentálně nedostupné
316 Kč
282,14 Kč bez DPH
Váha: 5 Kg
Momentálně nedostupné
1 370 Kč
1 223,21 Kč bez DPH
Váha: 10 Kg
Momentálně nedostupné
2 420 Kč
2 160,71 Kč bez DPH
Váha: 20 Kg
Momentálně nedostupné
4 340 Kč
3 875 Kč bez DPH
Váha: 40 Kg
Momentálně nedostupné
7 840 Kč
7 000 Kč bez DPH
Váha: 60 Kg
Momentálně nedostupné
10 740 Kč
9 589,29 Kč bez DPH
Váha: 60 Kg - min. odběr 10 pytlů
Momentálně nedostupné
10 020 Kč
8 946,43 Kč bez DPH

Detailní popis produktu

Nově Vám přinášíme indickou robustu, která prošla procesem "monzunování" a díky tomu je (na robustu) velmi jemné chuti. Potlačena je zde acidita i hořkost a káva je krásně vyvážená.

Ojedinělá a nevšední je závěrečná fáze při zpracování zrn, která u žádné jiné kávy neprobíhá. Ve chvíli, kdy jsou zrnka již zbavena dužiny, očištěna a mohla by být balena do pytlů a exportována, přichází na řadu “monzunování”. To probíhá uskladněním kávy v otevřených skladech, kde vane mořský vánek a hlavně proudí vlhký “monzunový vzduch”. Pytle se zrny leží ve skladu přibližně 3-4 měsíce, během kterých je na ně pečlivě dohlíženo a jsou pravidelně kontrolovány a přehazovány kvůli regulaci vlhkosti. Po uplynutí této doby se zrna z pytlů opět vysypou, jsou opět kontrolována, nechají se vyschnout od přebytečné vlhkosti, vyleští se a až nyní jsou balena pro vývoz.

Jak tento zvláštní postup vznikl a proč se káva vystavuje na vlhký vzduch? Dříve, když byla káva do Evropy dopravována na starých dřevěných lodích, ve kterých cesta trvala několik měsíců, byla zrna vystavena podobným podmínkám. Během cesty se barva zrn změnila ze světle zelené na žlutou, ale největší změna proběhla v chuti kávy - téměř zmizela kyselost a to bylo u evropských konzumentů velmi kladně hodnoceno.

Jak se postupem času zkracovala doba dopravy a zdokonalilo balení zrn, tak se monzunová káva stávala méně a méně dostupnou - přestože pro své vlastnosi byla stále velmi žádaná. Pro uspokojení poptávky po monzunové kávě bylo zapotřebí nějak napodobit podmínky, kterým byla vystavena při dlouhých plavbách… Pobřeží Malabar, které neustále podléhá působení monzunových větrů, se tedy zdálo jako ideální místo pro výstavbu otevřených skladů a následné “monzunování” kávy, která je dovážena z vyšších pěstitelských oblastí.

V šálku je spíše jemnějšího charakteru. Na espressu vytvoří krásnou, hustou cremu ze které se line kakaovo - oříškové aroma. Vyniká jemnou vyváženou chutí s oříškovým či mandlovým nádechem a příjemnou mírnou dochutí.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: