Papua Nová Guinea Hai Tambu
Detailní popis produktu
Káva Papua - Nová Guinea je pěstována na východní polovině ostrova Nová Guinea. Podobně jako u káv z Indonésie se můžeme setkat se dvěma typy této kávy - prvním je káva pěstovaná na větších farmách a plantážích pečlivě zpracovaná mokrým procesem, druhou možností jsou kávy od malopěstitelů, kteří používají také mokrý proces, ale jejich technologie nejsou tak dokonalé. Tím bohužel někdy trpěla pověst těchto menších pěstitelů, protože kvalita může velmi kolísat od farmáře k farmáři. Dnes již toto naštěstí moc neplatí - technologie se stávají dostupnější i menším pěstitelům a protože je papuánská káva opravdu výborná, byl z okolního světa vyvíjen “tlak”, aby byla zpracována kvalitněji a začala se rozdělovat do několika stupňů kvality. V současné době tedy již není problém sehnat i kávu od menších farmářů ve výborné kvalitě - navíc jsou tyto kávy čím dál častěji certifikovány jako organicky pěstované.
Kávovníky se pěstují v nadmořských výškách 1300 - 1800 metrů na ostrově ležícím severně od Austrálie. Dvě nejznámější guinejské kávy jsou Sigri a Arona. Kvalita zrn mírně kolísá sklizeň od sklizně, ale celkově je na velmi vysoké úrovni. Arabiky z Papui mají jednu z nejsladších vůni, které jsme u kávy poznali a chuťově je to také jeden z našich největších favoritů - střední tělo je příjemně nasládlé, téměř bez acidity, s lehounkou zemitostí a náznaky čokoládových tónů. Má výrazné aroma, také s nádechem čokolády či exotických květin. Skvělě se hodí pro espresso, kde tvoří krásnou tygrovanou cremu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.